Nieuws

50 jaar Kusters

50 jaar Kusters: van tuinhekje naar de semiconductorindustrie

Anno 2023 is Kusters een belangrijke speler in de semicon industrie. Maar hoe is Kusters ontstaan en uitgegroeid tot het bedrijf wat we nu kennen? Voormalig eigenaar Jan Kusters neemt ons mee in de geschiedenis.

50 jaar geleden werkte Adriaan Kusters, vader van Jan, bij Philips in Oss. In de avonduren kluste hij hobbymatig wat bij. Zo maakte hij onder andere trapjes en tuinhekjes, maar sleep ook in de winter heel wat schaatsen. Als jongetje van 12 hielp Jan toen al weleens mee en is de techniek er eigenlijk een beetje met de paplepel ingegoten. Na een tijdje kwam de eerste echte klant – iemand die daadwerkelijk om een rekening vroeg – en zo werd de inschrijving bij de kamer van koophandel een feit. De projectjes in de schuur werden langzaamaan een uit de hand gelopen hobby, naast de 40 uur die Adriaan bij Philips werkte, werkte hij thuis ook nog zo’n 60 uur per week. Al snel werd het schuurtje te klein en was een verhuizing naar een pand op de Saksenweg een feit. Jan werd na een opleiding aan de middelbare technische school op zijn 20 e de eerste officiële medewerker van Kusters, Adriaan bleef al die tijd voor Philips werken.

In de beginperiode vertelde Adriaan ’s ochtends aan Jan wat er gedaan moest worden die dag, voor hij naar zijn werk vertrok. Al snel draaiden de rollen om en vertelde Jan ’s avonds aan zijn vader welke klanten er gebeld hadden en wat er voor de volgende dag op de planning stond. Kusters bleef groeien en na 42 jaar nam Adriaan op 57-jarige leeftijd ontslag bij Philips om samen met Jan het bedrijf nog verder uit te bouwen. In die periode kwam er ongeveer één medewerker per jaar bij en groeide het bedrijf gestaag. Ook het klantenbestand groeide, niet alleen bedrijven uit Oss wisten Kusters te vinden, maar ook steeds vaker bedrijven uit de (wijde) omgeving en later werden er zelfs internationale klanten binnen gehaald.

Eerst sparen, dan uitgeven
De ouders van Jan leefden altijd onder het motto ‘eerst sparen, dan uitgeven’ – ze hadden zelfs geen hypotheek op hun huis – en dat heeft Kusters geen windeieren gelegd. Ook in de zware jaren rondom de financiële crisis in 2008 werd er geld verdiend en wist Kusters zich, in tegenstelling tot veel bedrijven in de branche, goed staande te houden. “In al die 50 jaar hebben we nooit iemand om economische redenen hoeven te ontslaan”, aldus Jan Kusters.

Kusters bleef groeien, in 1990 kocht Jan zijn vader uit en ging samen met Piet van Duijnhoven het bedrijf leiden. Piet en Jan stonden samen aan het roer in een periode van grote groei van Kusters. Later nam Jan de aandelen van Piet weer over en 10 jaar geleden kreeg Jan de kans om Wilting over te nemen. Wilting was destijds ongeveer 3x groter dan Kusters en het leek dus een beetje of David Goliath overnam. Maar door zeer efficiënt te werken, werd bij Kusters destijds wel aanzienlijk meer verdiend. Slechts 1 op de 5 medewerkers van Kusters stond niet achter een machine, wat zorgde voor lage overhead kosten. Later werden er nog andere bedrijven toegevoegd en ontstond de voorloper van de Andra Tech Group zoals we die nu kennen en waar Kusters onderdeel van is.

Iedere middag verse soep
Uniek aan Kusters is dat er in al die jaren weinig verloop is geweest onder het personeel. Daar heeft moeder Kusters zeker ook een belangrijke rol in gespeeld. Zij was degene die tot 1985 iedere middag
zorgde voor verse soep in de kantine, iets wat nu nog steeds de standaard is bij Kusters aan de IJzerweg.

Inmiddels kijkt Jan vanaf de zijlijn mee hoe Kusters zich verder ontwikkelt. “Ik ben blij dat het zo goed gaat met Kusters. Als ik terugkijk op al die jaren dat ik Kusters heb mogen leiden, ben ik er vooral trots op dat we dingen voor elkaar kregen waar anderen niet eens aan durfden te beginnen. En dat ook nog in een tijdsbestek dat vooraf altijd onmogelijk leek. Met de juiste kennis en goed personeel

maakten wij prototypes en spoedwerk wat andere bedrijven niet na konden maken. Waar anderen met 100 smoezen kwamen waarom iets niet kon, gingen wij juist aan de slag om onze klanten optimaal te bedienen. Bij mij stond de klant altijd op nummer 1, zij waren de baas en bepaalden wat ik deed. Dat maakt Kusters uniek en een prachtig bedrijf om voor te werken.”

“Er zijn vaak 100 smoezen om iets niet te proberen, maar bij Kusters gaan we dan juist wel aan de slag.”

“Iets voor elkaar krijgen waar anderen niet aan durven te beginnen en dat ook nog in een tijdsbestek wat vooraf onmogelijk leek. Dat zijn de dingen waar ik met trots op terugkijk.”